Vaterpolisti Radničkog iz Kragujevca napravili su ogroman podvig osvajanjem Regionalne lige, na finalnom turniru u Zagrebu, što u 13 godina dugoj istoriji ovog takmičenja nije pošlo za rukom nijednom srpskom predstavniku.

Šumadinci su štaviše i prvi srpski klub koji se domogao finalne borbe, a naspram sebe imao je najtrofejniju ekipu Juga iz Dubrovnika, koja je, sasvim suprotno, propustila samo jedno finale i četiri puta podizala pehar. Međutim, odigrali su fantastično i napravili malu senzaciju protiv renomiranog rivala sa znatno većim budžetom i na papiru jednim od najboljih sastava sveta (14:12).

– Ovaj trofej nam znači mnogo u svakom pogledu. Osvajanje Jadranske lige je bio deo našeg dugoročnog plana i možda se desilo malo brže nego što je očekivano. Ipak, daleko od toga da nismo verovali da možemo do pehara. Da nije tako, ne bismo ga ni osvojili. Cele sezone pokazujemo da vredimo mnogo i da možemo da se borimo sa najboljim timovima sveta i ovo je samo nagrada za sve ono što smo radili – smatra Jugoslav Vasović, direktor Vaterpolo kluba Radnički.

U konkurenciji izuzetno jakih klubova, Kragujevčani su igrali dobro kroz celo takmičenje, a na finalnom turniru bili su jedini srpski predstavnik, u društvu tri hrvatska.

– Regionalna liga je među najjačim takmičenjima u Evropi. Ima jakih klubova i u drugim ligama, ali ne u ovolikom broju na jednom mestu. Osvajanje jednog takvog takmičenja je potvrda izuzetnog rada kluba u prethodnim godinama i dokaz kvaliteta. Sama činjenica što smo prvi srpski klub kome je to pošlo za rukom dovoljno govori. Ostaće zapisano u istoriji da je Radnički iz Kragujevca, mladi klub koji nema tradiciju Partizana i ostalih srpskih ekipa, prvi podigao ovaj trofej – kazao je Vasović.

Pored najtrofejnijeg Juga, Radnički je u polufinalu eliminisao i dvostrukog uzastopnog branioca trofeja i sedmostrukog prvaka Evrope, domaću Mladost (14:13), pa je osvajanje zlata i te kako zasluženo.

– Pobediti u dva dana dva takva giganta kao što su Mladost i Jug, i to u sred Zagreba, jako je teško. Slobodno mogu da kažem, bez ikakvog stida, da je Jug naš idol i model kako Radnički treba da izgleda i za nekih 90 godina, jer je to velikan koji će uskoro proslaviti 100. rođendan, a fantastično je organizovan na svim nivoima – rekao je Vasović.

Radnički je od kraja februara, u paklenom ritmu sreda-subota, odigrao veliki broj izuzetno jakih utakmica, malo je falilo da senzaciju napravi i u četvrtfinalu Kupa Evrope, gde je u sredu odigrao nerešeno na gostovanju velikom Solnoku (10:10), ali ga je koštao poraz iz prvog meča u Kragujevcu, u kom je možda i previše respektovao rivala (14:12). Ekipa je pravo iz Mađarske otišla u Zagreb, a osvojeni trofej je pokazatelj koliko su svi ti mečevi ojačali izabranike fantastičnog trenera Uroša Stevanovića i koliko brzo ekipa raste.

– Prevagnula je psihička, fizička i taktička sprema i želja samog tima. Mislim da je na pola puta između Solnoka i Zagreba ekipa shvatila koliko može i vredi, što im mi stalno govorimo. Očigledno da je za sve potrebno vreme, jer je naša ekipa jako mlada, sa prosekom od oko 22 godine. Ali, funkcioniše dobro u odlično sređenom klubu i ima sve uslove da napreduje. Imamo budućnost i to je nešto na čemu baziramo optimizam – istakao je Vasović.

Kada je reč o bližoj budućnosti, planovi su ostali nepromenjeni.

– Sam trofej Jadranske lige je ogroman uspeh i vredniji je od domaće titule, ali nama je osvajanje srpskog šampionata od početka sezone imperativ i tu se ništa nije promenilo. Nema opuštanja. Superliga je ove sezone znatno kvalitetnija, ali je i to bio jedan od razloga što smo ovoliko napredovali. Sazrevali smo kroz jake utakmice u domaćem šampionatu, pa zasluge za naš uspeh snosi i ceo srpski vaterpolo, u prvom redu Savez i ostali superligaški klubovi. Država, Grad Kragujevac i Vaterpolo savez Srbije obezbedili su nam uslove za normalno funkcionisanje. To nisu astronomske cifre, daleko od toga da ima razbacivanja, ali nam omogućava da dobro funkcionišemo, zahvaljujući odličnom sistemu koji smo izgradili – zaključio je Vasović.