Tokom proteklih nedelju dana petorica igrača Radničkog nastupila su na kvalifikacionim turnirima za Svetski kup, u Podgorici i Zagrebu.

Trojica igrača kragujevačkog tima, Filip Janković, Nikola Lukić i Nemanja Stanojević, zajedno sa selektorom Urošem Stevanovićem, trenerom golmana Milošem Ostojićem i fizioterapeutom Vladom Radovićem, izborila su plasman Srbije na završni turnir Svetskog kupa u Los Anđelesu, osvajanjem trećeg mesta u crnogorskoj prestonici.

Prvog dana turnira, u pobedi nad Australijom (10:6), igrao je samo mladi Stanojević, koji je sa tri postignuta gola proglašen i za MVP-a utakmice. Potom su sva trojica bila učesnici poraza od Grčke (16:14), u kom je Lukić postigao dva, a Janković jedan gol. Usledio je odlučujući trijumf nad Crnom Gorom (11:9), u sastavu sa Jankovićem i Lukićem koji su postigli po gol, a zatim i velika pobeda nad Španijom na peterce (14:13), u kojoj je igrao samo Stanojević. Turnir je završen iznenađujućim porazom od Gruzije na peterce (23:22), koji nije koštao „delfine“ vize za Ameriku. Janković je postigao gol u regularnom delu, uz sva tri realizovana peterca, Lukić je iskoristio oba penala, dok se Stanojević nije upisao u strelce.

Četiri meča za reprezentaciju Crne Gore odigrao je levoruki Aleksa Ukropina, a u strelce se upisao protiv Srbije (2 puta) i Australije (1).

Turnir u Podgorici završen je trijumfom Španije sa 13 bodova, ispred Grčke, Srbije i Crne Gore koji su upisali po 9, a bez plasmana na završni turnir Crnogorci su ostali zbog slabije gol-razlike i poraza od Srbije. Gruzija je osvojila 5 bodova, a Australija nijedan.

Gotovo identična situacija viđena je u Zagrebu, gde je Italija bila maksimalna (15 bodova), ispred tri selekcije sa 9 bodova, SAD-a, Mađarske i Hrvatske koja je ispala iz istih razloga kao i Crna Gora.

Najbolji centar sveta, Josip Vrlić, odigrao je četiri meča za Hrvate i postigao dva gola protiv Francuza i jedan protiv Mađara i uz to zaradio 32 igrača više (8 po utakmici), što je gotovo polovina izborenih izbačaja njegovog tima.

Fajnal ejt na programu je od 30. juna do 2. jula, u Los Anđelesu, a Srbije se u četvrtfinalu sastaje sa domaćom Amerikom. Poznat je i par Grčka – Mađarska, dok Italija i Španija čekaju rivale iz druge divizije.