Tokom meseca aprila, svi klubovi pod okriljem SPD Radnički, u koji spadaju vaterpolo, odbojka, košarka i rukomet, igraće za učenike Prve kragujevačke gimnazije, kojima je potrebna pozamašna svota novca kako bi učestvovali na svetskom takmičenju robotičara FIRST LEGO League Florida Sunshine Invitational, od 17. do 26. juna, na Floridi, u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tim povodom ulaz na sve utakmice pomenutih klubova biće besplatan, a gledaoci će umesto za kartu, željenu svotu novca moći da uplate u kutije iz kojih će sav prilog otići mladim kragujevačkim istraživačima za kotizaciju, smeštaj, avio-karte…

Plasman na ovo prestižno svetsko takmičenje, ekipa robotičara Prve gimnazije, pod nazivom Lego Musketari, ostvarila je osvajanjem prvog mesta na Regionalnom takmičenju Lego Adrija lige, održanom u martu u Puconcima u Sloveniji, u veoma jakoj konkurenciji 30 timova iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

Na ovom regionalnom takmičenju svake godine postižu se rezultati koji su među najboljima na svetu, a o uspehu kragujevačkog tima najbolje govori podatak da su do sada šampioni bile samo ekipe iz Slovenije.

Musketari su, na ovogodišnju temu Masterpiece razvili inovativno rešenje u vidu podloge koja kombinuje muziku i svetlosna polja, kako bi svako mogao da nauči osnovni korak našeg najstarijeg nacionalnog kola, Moravca. Vredno su radili na svom robotu Đoletu, koji ih nije izneverio, i na Robot game-u ostvario sjajnih 440 poena.

Ekipu Musketara čine: Todor Stanković, Natalija Đoković, Rastko Andrejević, Hristina Novaković, Katarina Vesković (učenici sedmog razreda), Bogdan Dunjić, Đurđa Jevtić (učenici prvog razreda), Pavle Novaković, Lena Stanković i Marko Bogićević (učenici drugog razreda). Sa učenicima tima od septembra prošle godine radile su mentorke Katarina Veljković i Ana Stanković.

Kao što smo već napomenuli, akcija će trajati tokom aprila, a prvi mečevi na programu su već u narednim danima:

KK Radnički – KK Metalac
Sreda, 3. april, 17.30 časova, Hala „Jezero“

OK Radnički – OK Partizan
Petak, 5. april, 19 časova, Hala „Jezero“

VK Radnički – VK Solaris
Petak, 5. april, 20.45 časova, Zatvoreni bazen

RK Radnički – RK Jugović
Subota, 6. april, 19 časova, Hala „Jezero“

VK Radnički – VK Primorje
Ponedeljak, 8. april, 18.45 časova, Zatvoreni bazen

Novac možete donirati i preko sajta donacije.rs.