U susret novom spektaklu Lige šampiona, koji je na programu večeras od 20.30 časova, na zatvorenom bazenu SPD Radnički, predstavljamo protivnika Radničkog, ekipu Olimpijakosa iz Atine.

Ovaj tim osnovan je 1925. godine i za tri godine obeležiće vek postojanja. Iako ima čak 35 titula prvaka Grčke, nije najtrofejniji grčki klub u tom takmičenju, pošto je još jedan tim iz Pireja, Etnikos, osvojio tri više. Većinu pehara (31) Etnikos je prigrlio u periodu dominacije od 32 godine (1953-1985), a Olimpijakos je preuzeo primat 1992. godine i od tada je čak 25 puta bio šampion, uključujući i poslednjih devet godina. Ipak, rekord drži u broju pehara Kupa Grčke (22), dok Etnikos ima čak 10 manje.

Na evropskoj sceni najveće uspehe zabeležio je 2002. i 2018. godine, osvajanjem Lige šampiona, a još tri puta je igrao finale tog takmičenja (2001, 2016, i 2019).  Superkup Evrope osvojio je 2002.

Atinjani su trenutno drugoplasirani u grupi, sa samo bodom zaostatka za Brešom, pružaju konstantno dobre partije i ciljaju novi naslov prvaka Evrope.

Sa klupe ih predvodi trofejni grčki trener Teodoros Vlahos, a u bazenu najbolji igrač sveta u 2021. godini, proslavljeni srpski reprezentativac Filip Filipović. Od stranaca tu su još dvojica reprezentativaca Hrvatske: Andro Bušlje, olimpijski šampion iz Londona i Marko Bijač, dojučerašnji golman Pro Reka.

Od domaćih igrača prednjače momci koji su na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojili srebro sa grčkom reprezentacijom: Emanuil Zerdevas, Konstantinos Genidunias, Janis Funtulis, Georgios Dervisis, Konstantinos Murikis i Hristodulos Kolomvos.

Prvi strelac Olimpijakosa u aktuelnoj Ligi šampiona je Funtulis sa 22 gola, a prate ga Filipović sa 18 i Genidunias sa 15.

Ulaznice su u prodaji, po ceni od 500 dinara.