U susret jednom od derbija trećeg kola Lige šampiona, koji je na programu večeras od 20.30 časova, na zatvorenom bazenu SPD Radnički, predstavljamo protivnika Radničkog, ekipu Breše iz Italije.

Ovaj klub osnovan je 1973. godine, a najveće uspehe ostvario je početkom ovog veka i u poslednjih nekoliko sezona.

LEN Kup Evrope osvajao je četiri puta (2002, 2003, 2006. i 2016. godine), nakon što je 2001. bio drugi. Prvi „skudeto“ podigao je 2003, a posle Kupa 2012, drugu titulu šampiona Italije poneo je u prethodnoj sezoni. Zanimljivo da je u osvajanju prva četiri klupska trofeja (3 LEN Kupa i 1 titule) veliku ulogu imao naš proslavljeni reprezentativac Aleksandar Ćirić, koji je kasnije branio i boje Radničkog.

Breša se u poslednjih nekoliko sezona ustalila na evroligaškoj sceni, a najveći uspeh u Ligi šampiona napravila je prošle sezone, kada je na „fajnal-ejtu“ u Beogradu osvojila treće mesto.

Od tada je neznatno promenila sastav, pa je i dalje jako iskusna ekipa sa velikim brojem bivših, sadašnjih, ali i budućih reprezentativaca Italije, uz tri stranca sa ovih prostora.

Kapiten i predvodnik ove ekipe u bazenu je iskusni Kristijan Prešuti, koji je u timu još od 2009. godine. Za reprezentaciju Italije odigrao je 203 utakmice i učestvovao u osvajanju Svetskog prvenstva 2011. godine, srebra (2012) i bronze (2016) na Olimpijskim igrama i srebra na Evropskom prvenstvu (2010).

U pomenutim uspesima učestvovao je i Nikolo Gito, koji je najveći deo karijere proveo u Pro Reku, a u Brešu je stigao prošle sezone. Njegovim stopama ove sezone pošao je i Stefano Luongo, još jedan prekaljeni italijanski reprezentativac, koji je oko vrata kačio zlato sa Svetskog prvenstva (2019) i srebro i bronzu sa Evropskog (2010, 2014), a nastupao je i na poslednjim Olimpijskim igrama u Tokiju.

Od aktuelnih reprezentativaca Italije tu su još Vinćenco Rencuto, Vinćenco Dolče i Edoardo di Soma, a od bivših Jakopo Alezijani.

Plejadu budućih kandidata za nacionalni tim predvode juniorski reprezentativci Tomazo Đanaca i Alesandro Balzarini.

Od stranaca tu su dva srpska internacionalca, olimpijski šampion iz Tokija, Đorđe Lazić i levoruki Boris Vapenski, kao i golman crnogorske reprezentacije Petar Tešanović.

Brešu sa klupe predvodi iskusni stručnjak Sandro Bovo, koji je u klubu još od 2008. godine i odlično je u tim ukomponovao ove istaknute pojedince.

Gotovo svi igrači Breše su vaterpolisti reprezentativnog kalibra, pa nema sumnje da je pred Kragujevčanima još jedan protivnik iz samog krema evropskog vaterpola, koji garantuje još jedan veliki spektakl.

Ulaznice za ovaj duel, po ceni od 500 dinara, mogu se kupiti na info pultu zatvorenog bazena.