U susret novom spektaklu Lige šampiona, koji je na programu večeras od 19 časova, predstavljamo rivala Radničkog, ekipu španske Barselonete.

Zvanično Club Natació Atlètic-Barceloneta (CNAB), ovaj klub nastao je 1992. godine, spajanjem dve ekipe – Club Natació Atlètic (1913) i Barceloneta Amateur Club (1929).

Osvojio je 21 titulu šampiona Španije i drugi je najtrofejniji tim svoje zemlje, posle Barselone, surovog vladara sa čak 59 od 98 mogućih titula. Međutim, Barseloneta je uspela da prekine dominaciju Barselone u ovom veku, pošto je osvojila čak 18 titula od 2001. godine, a trenutno je u nizu od 16 uzastopnih naslova prvaka države.

U Kupu kralja, ustanovljenom 1987. godine, Barseloneta je najtrofejnija sa 18 pehara, dok Barselona ima osam. Barseloneta u svojim vitrinama ima i najviše pehara Superkupa Španije (15 od mogućih 20).

Najveći uspeh na evropskoj sceni Barseloneta je ostvarila osvajanjem Lige šampiona 2014. godine, na svom Monžuiku, savladavši u finalu upravo Radnički (8:7). Bio je to jedini poraz izabranika Uroša Stevanovića u sezoni. U timu Radničkog iz te generacije trenutno igra samo Miloš Miličić i on će imati priliku da se revanšira Danijelu Lopez Pinjedu, Albertu Munarizu i Francisku Fernandezu.

Od tada je Barseloneta gotovo redovan učesnik završnih turnira najelitnijeg evropskog klupskog takmičenja, ali nije uspela da ponovi uspeh. Najbliža tome je bila osvajanjem bronze 2015. i 2018. godine, dok je poslednja dva izdanja završila na četvrtom mestu.

Od ove sezone Barselonetu sa klupe predvodi Dubrovčanin Elvis Fatović, dugogodišnji selektor Australije. Na raspolaganju ima gotovo kompletnu špansku reprezentaciju, čak 10 od 13 igrača sa minulih Olimpijskih igara: Felipea Peronea, Danijela Lopez Pinjeda, Alvara Granadosa, Alberta Munariza, Martina Fameru, Migela De Tora, Marka Larumbea, Franciska Fernandeza, Alehandra Bustosa i Agirea Unaija. Nedostaju samo Sanahuja (Sabadelj), Tahulj i Malarah (Barselona), čija su mesta popunili iskusni australijski reprezentativac Luk Paviljar i mladi španski reprezentativci Oskar Asensio Suribas i Unai Biel.

Najveća zvezda tima svakako je jedan od najboljih igrača sveta, na zalasku karijere, Felipe Perone, dok je glavna udarna igla ove sezone Alvaro Granados, trenutno vodeći strelac Lige šampiona sa 25 golova.

Nema sumnje da će kragujevačka publika imati još jednu priliku da na delu vidi neke od najboljih svetskih igrača, a ulaznice za ovaj duel su u prodaji, na info pultu zatvorenog bazena SPD „Radnički“, po ceni od 500 dinara.