Selektor reprezentacije Srbije, Dejan Savić, objavio je spisak igrača za Evropsko prvenstvo u Splitu (27.8. – 10.9.), na kom se nalaze čak petorica vaterpolista Radničkog: Nemanja Vico, Luka Pljevančić, Marko Radulović, Lazar Dobožanov i Stefan Branković.

Osim Vica, koji je osvojio zlato u Barseloni 2018. godine, preostala četvorica igrača su debitanti na Evropskom prvenstvu.

Selektor je imao velikih problema sa zdravstvenim biltenom, pa na kraju neće računati na povređene Nikolu Jakšića i Đorđa Lazića, dok će Mandić i Vučinić sutra otputovati u Split sa ekipom.

Sastav Srbije: Dimtrije Strajo Rističiević (Panatinaikos, 50 utakmica), Dušan Mandić (Novi Beograd, 221 utakmica/354 gola), Radomir Drašović (Novi Beograd, 75/53), Sava Ranđelović (kapiten, Vašaš 196/80), Đorđe Vučinić (Novi Beograd, 18/28), Nemanja Vico (Radnički, 71/45), Strahinja Rašović (Novi Beograd, 113/190), Petar Velkić (Ortiđa, 18/13), Luka Pljevančić (Radnički 18/4), Marko Radulović (Radnički, 26/33), Ognjen Stojanović (Šabac, 44/49), Viktor Rašović (Novi Beograd 121/79), Lazar Dobožanov (Radnički 38), Stefan Branković (Radnički, 10/3), Vasilije Martinović (Novi Beograd 14/13).

U Savićevom timu je i mladi trener golmana Radničkog, Miloš Ostojić, kao i dugogodišnji fizioterapeut Vladimir Radović.

Srbija prvu utakmicu u okviru Grupe D igra 29. avgusta u 12 časova sa Izraelom, dva dana kasnije je derbi duel sa Mađarskom, od 19 časova, a 2. septembra, u trećem kolu, ponovo u podne, rival je Slovenija.

Prvoplasirani tim će se plasirati direktno u četvrtfinale, u kom će igrati sa poraženim iz „vajld-kard“ runde između drugoplasiranog tima Grupe A (Italija, Crna Gora, Gruzija, Slovačka) i trećeplasiranog iz Grupe C (Španija, Nemačka, Rumunija, Holandija) dok će drugoplasirani u doigravanju na trećeg iz Grupe B (Hrvatska, Grčka, Francuska i Malta), a zatim u četvrtfinalu na prvog iz Grupe A. Ukoliko ne bude većih iznenađenja, Srbija će u četvrtfinalu najverovatnije ići na Italiju ili Crnu Goru.