Šestorica vaterpolista Radničkog i dvojica trenera, dala su veliki doprinos osvajanju Svetskog prvenstva za juniore, kao deo reprezentacije Srbije i još jednom pokazali da Kragujevac ne treba da brine za budućnost ovog sporta. Za njih je svečani prijem upriličio gradonačelnik Nikola Dašić, sa članom Gradskog veća za sport, Predragom Stevovićem.

Selektor U20 reprezentacije Srbije je Uroš Stevanović, prvi trener Radničkog, a pomoćnik mu je koordinator mlađih kategorija kragujevačkog tima, Dragan Kozomora, dok su u bazenu Srbiju predstavljali Stefan Branković, Marko Radulović, Nemanja Stanojević, Luka Pljevančić, Bogdan Gavrilović i Jovan Tanasijević. Pored reprezentativaca, prijemu su prisustvovali i novi direktor SPD Radnički Bratislav Uraković i prvi čovek vaterpolista Radničkog, Jugoslav Vasović.

Gradonačelnik je istakao da su se posle osvajanja Regionalne lige i domaće titule svi u gradu navikli na dobre rezultate vaterpolista Radničkog, kao i da je to plod dobrog stručnog rada u klubu.

– Oduševljen sam fantastičnim rezultatima kragujevačkih sportista sa kojima iz dana u dan imamo prilike da se rukujemo. Kada čak šestorica igrača Radničkog popune mesta u reprezentaciji, uspeh je neminovan. Toliko nam dobro ide u sportu u zadnje vreme da ne možemo da ne budemo zadovoljni. Kao Kragujevčaninu i roditelju pre svega, u vreme kada su deca u celom svetu fokusirana na kratke sadržaje mobilnih telefona i tableta, veliko mi je zadovoljstvo da vidim da još uvek ima mladih ljudi koji grabe ka uspesima u sportu, ali i drugim oblastima – rekao je Dašić.

Selektor Stevanović je dodao da je ovo veliki uspeh za srpski vaterpolo.

– Osvajanje Svetskog prvenstva je imalo veliki odjek. Imali smo najduže pripreme, što je na kraju i presudilo. Momci su od početka i trudom i zalaganjem zaslužili zlato i ovo im je velika nagrada za protekla tri leta koliko smo zajedno. To je i podstrek za budućnost, jer će morati da rade čak i još više kako bi ispunili sav svoj potencijal i eventualno našli svoje mesto u seniorskoj reprezentaciji. Šest-sedam momaka iz ovog sastava je već bilo na širem spisku selektora Savića za Olimpijske igre. Oni su već u sistemu rada i planu selektora za budućnost – istakao je Stevanović.

Kapiten Stefan Branković iz bazena je predvodio reprezentaciju do skora od sedam trijumfa i jednog remija na turniru.

– Bio je stvarno težak put, pogotovo posle remija sa Španijom, kojim nismo bili zadovoljni. To nas je kasnije koštalo prvog mesta u grupi i direktnog plasmana u četvrtfinale na koji smo navikli na prethodnim šampionatima. Posle smo naišli na jake rivale, Hrvatsku, Mađarsku i Italiju i pobedama zasluženo došli do zlatne medalje kojom smo okončali juniorski staž. Sada se svi nadamo pozivu u seniorski tim i to je nešto za šta treniramo i živimo – rekao je Stefan Branković, kapiten juniora Srbije.

Za MVP-a Svetskog prvenstva proglašen je Marko Radulović, još jedan ubojiti igrač Radničkog, koji je bio i najbolji strelac Srbije na turniru.

– Mnogo nam znači što smo osvojili Svetsko prvenstvo, jer smo trenirali jako u poslednje dve-tri godine. Utisci su fenomenalni i još uvek se nisu potpuno slegli. Nadamo se da ćemo sa ovim uspesima nastaviti i na seniorskom nivou. Postavljeni su visoki standardi u poslednjih 10 godina, ali sam uveren da će i nadolazeće generacije dati sve od sebe da nastave u istom ritmu – zaključio je Radulović.