Najnovije vesti
  1. Vaterpolisti Srbije, Izraela i Radničkog igraju za Anu
  2. Gavrilović i Virijević na U18 Svetskom prvenstvu
  3. Vaterpolisti Radničkog započeli pripreme za novu sezonu
  4. Sedmorka Radničkog nastavlja pripreme reprezentacije za EP
  5. Srbija osvojila VII „Nenin Memorijal“

Kragujevac

Grad Kragujevac je administrativni, univerzitetski, kulturni, zdravstveni i sportski centar Šumadije i Pomoravlja i susednih regiona. Nalazi se u srcu Srbije, 114 kilometara južno od glavnog grada Beograda, a na teritoriji grada lociran je i geografski centar Srbije. Prostire se na površini od 835 kvadratnih kilometara, sa 57 naseljenih mesta i 78 mesnih zajednica. Prema popisu iz 2011. godine, u Kragujevcu živi 179.417 stanovnika, što ga čini četvrtim gradom u Srbiji.

Arheološki nalazi govore o postojanju naselja na prostoru Kragujevca i u 12. veku. Ime je dobio po ptici grabljivici Kraguju, sličnoj orlu, koja je u srednjem veku korišćena u lovu.

Kragujevac je imao ogroman značaj posle Drugog srpskog ustanka i oslobađanja od Turaka, a pravi procvat doživljava 1818. godine, kada odlukom kneza Miloša Obrenovića postaje prva prestonica moderne Srbije. Čitav niz institucija prvi put u istoriji srpske države se osniva baš u Kragujevcu, u narednom periodu: prve novine – „Novine serbske“ (1834), prvi profesionalni orkestar „Knjaževsko-serbska banda“ (1831), prvi teatar „Knjaževsko-srpski teatar“ (1835), Prva gimnazija (1833), Licej – viša škola (1838), sud „Sud kragujevački“ (1820) i apoteka (1822), kao i muzej, biblioteka i galerija slika. U Kragujevcu je donet i prvi ustav Kneževine Srbije – Sretenjski ustav (1835).

Uprkos preseljenju prestonice u Beograd, 1841. godine, grad je ostao centar političkog života, tako da su se u njemu i dalje održavale sve važnije skupštine u Srbiji, sve do 1878.

Verovatno je preseljenje Topolivnice iz Beograd (1851), najpresudnije uticalo na noviju istoriju Kragujevca, kao industrijskog centra, najpre zbog proizvodnje oružja, a od sredine 20. veka i automobila. 1853. godine, izlivanjem prvog topa u kragujevačkoj Topolivnici započinje industrijska proizvodnja u Srbiji, a prva sijalica zasvetlela je u Čaurnici 1884.

Krajem pretprošlog i početkom prošlog veka, Kragujevac je doživljavao kao i cela Kraljevina svoj uspon. Pored mnogih lepih događaja od velikog značaja za istoriju Srbije koji su se odigrali u Kragujevcu, bilo je i tragičnih, poput 21. oktobra 1941. godine, kada je u Šumaricama streljano oko 7.000 Kragujevčana među kojima je bio i određen broj đaka i profesora. Nakon Drugog svetskog rata, Kragujevac se sve više razvija industrijski, započinje proizvodnja automobila i dolazi do još masovnijeg doseljavanja stanovništva.

Kragujevac danas postaje sve privlačnije mesto za život, za započinjanje sopstvenog posla, dolazak stranih investitora, grad sa pozitivnom poslovnom klimom i ubrzanim lokalnim ekonomskim razvojem.