Posle dugog i napornog putovanja, kadeti kragujevačkog Radničkog danas su stigli iz Singapura, gde su odradili desetodnevne pripreme i osvojili turnir u organizaciji domaće Pejser vaterpolo akademije.

Igrači Radničkog su prilično ubedljivo savladali sve svoje rivale, a u Kragujevcu su ih pored roditelja sačekali i sugrađani koji su uveličali njihov doček.

– Manje-više rezultatskog imperativa nije bilo, najbitnije je da deca malo upoznaju druge kulture i dečake iz raznih delova sveta. Nije bilo teško osvojiti prvo mesto, jer protivnici po kvalitetu dosta zaostaju za nama, više smo kalkulisali da ne bude prevelika razlika. Nismo želeli da ih ponizimo, izlazili smo im u susret, pa su više igrali igrači koji nemaju veću šansu u prvenstvu – rekao je Dragan Kozomora, trener kadeta Radničkog.

Mladi Kragujevčani su pored trofeja doneli i kofere pune lepih iskustava i uspomena na vreme provedeno u obilasku znamenitosti „grada lavova“ i druženju sa vršnjacima iz Singapura, Malezije, Engleske i Mađarske. Na svakom koraku mogli su da vide zašto je ova ostrvska grad-država godinama unazad najskuplja za život, ali i jedna od najbogatijih i najčistijih na svetu. A Šumadinci su je obišli uzduž i popreko, od luksuznih krajeva poput Marine bej, modernih oblakodera, Ulice voćnjaka, Kineske četvrti, Zoološkog vrta, preko nacionalnih parkova, do prelepih peščanih plaža…

– Tamo su zakoni jako strogi, pa smo u početku malo više pritiskali dečake nego inače, ali sve je prošlo u najboljem redu. Trudili smo se da iskoristimo slobodno vreme za druženje sa drugim ekipama, čak smo zajedno išli na neke plaže i turističke destinacije. Momci su sklopili mnoga prijateljstva, a dobili smo i poziv da učestvujemo i naredne godine na turniru. Oni dolaze kod nas u decembru i sigurno je da ćemo sa njima nastaviti saradnju, a pojavilo se interesovanje i kod trugih klubova, poput Votforda i timova iz Malezije. Nadam se da ćemo ponovo voditi decu na mesta na koja je pitanje da li bi još nekada imala šanse da odu – zaključio je Kozomora.

Igrači su potvrdili da su poneli sjajne utiske iz Singapura.

– Bio je lep osećaj predstavljati grad i Srbiju u Singapuru. Nije bilo teško osvojiti prvo mesto, jer smo kvalitetniji od ostalih timova, ali smo i pored toga odigrali odlično. Stigli smo nekoliko dana pre početka turnira, pa smo imali dosta slobodnog vremena da obiđemo grad. Singapur je prelep, a najviše mi se dopao Marina bej – kazao je Miroslav Rajić, kapiten tima.

Za najboljeg igrača proglašen je Aleksa Bošković.

– Puno mi znači ovo priznanje, jer sam igrao van granica Srbije i mogao da pokažem šta umem. Sjajan je osećaj igrati daleko od svoje kuće. Posećivali smo nacionalne parkove i ostale turističke atrakcije, a najviše mi se dopao jedan od simbola Singapura, fontana lava Merlajon – rekao je Bošković.

Najbolji strelac turnira je Đorđe Bogdanović, sa 16 golova.

– Nije bilo teško osvojiti turnir, ekipe nisu baš jake kao mi, a najteži rival su nam bili domaćini, koje smo i pobedili u finalu. Lepo je videti tako lep grad. Obilazili smo različite destinacije i provodili puno vremena na plaži – kazao je Bogdanović.