Juniorska reprezentacija Srbije (2001) otputovala je u Prag, gde je od 28. avgusta do 5. septembra očekuje Svetsko prvenstvo, a najbrojniji u našem nacionalnom timu su igrači Radničkog.

Čak petorica igrača izborila su mesto u startnih 13: Stefan Branković, Marko Radulović, Nemanja Stanojević, Luka Pljevančić i Bogdan Gavrilović, dok je Jovan Tanasijević otputovao kao rezerva. Selektor ove generacije je glavni trener Radničkog, Uroš Stevanović, dok mu je pomoćnik koordinator mlađih selekcija kragujevačkog kluba, Dragan Kozomora.

Do samog kraja priprema u borbi za mesto ostao je i golman Radničkog Filip Milutinović, ali je otpao prilikom poslednjeg skraćenja spiska.

Najveći deo dugih priprema srpska reprezentacija odradila je upravo u Kragujevcu, odakle je i krenula put Praga.

– Pripreme su bile jako duge, morali smo dosta da radimo. Teško je bilo šta prognozirati pred takmičenje. Rezultat jeste bitan, ali je važno da vidimo i koliko ima kvaliteta u ovoj ekipi –rekao je selektor Stevanović.

Podsetimo, na prethodnom Svetskom prvenstvu Srbija je osvojila srebrnu medalju, a u sastavu su tada bili Branković, Stanojević i Pljevančić, pa su tako na ovom mundijalu debitanti samo Radulović i sedamnaestogodišnji centar Gavrilović, koji je ujedno i najmlađi u sastavu.

Uroš Stevanović je poveo sledeći sastav: Vladimir Mišović (Crvena zvezda), Stefan Branković (Radnički), Nemanja Stanojević (Radnički), Luka Pljevančić (Radnički), Stefan Gak (Partizan), Petar Mitrović (Novi Beograd), Marko Radulović (Radnički), Vuk Milojević (Crvena zvezda), Vasilije Martinović (Novi Beograd), Bogdan Gavrilović (Radnički), Petar Jakšić (Partizan), Marko Radović (Crvena zvezda), Miloš Popadić (Vojvodina). Rezerve su Jovan Tanasijević (Radnički) i Nikola Bućan (Partizan).

Srbija će igrati u Grupi B, u okviru koje će startovati u subotu sa domaćinom Češkom (13.30 časova), dan kasnije protivnik je Španija (10.30), a posle dana pauze slede dueli sa SAD u utorak (16.30) i sredu sa Slovačkom (20).

Prvoplasirani timovi iz sve četiri grupe plasiraće se direktno u četvrtfinale, dok će drugi i treći u osminu finala. Svetsku titulu brane Grci.

Grupa A: Uzbekistan, Rusija, Hrvatska, Argentina i Italija.
Grupa C: Nemačka, Egipat, Brazil i Mađarska.
Grupa D: Južna Afrika, Crna Gora, Grčka i Kazahstan