Gradonačelnik Kragujevca, Nikola Dašić, organizovao je danas sa saradnicima prijem za nove šampione Regionalne lige, vaterpoliste Radničkog.

Prvi čovek Grada dobio je zlatnu medalju iz Zagreba i loptu sa potpisima svih igrača, a uzvratio je prigodnim poklonima.

– Ovaj uspeh je ogroman i teško ga je sagledati. Momci su sportski pregazili Mladost i Jug i doneli u Kragujevac titulu koja je nas je sve učinila srećnim i ne mogu da vam dočaram koliko nam je srce puno, kao i njima. Zadužili su ovaj grad. Kragujevac je po mnogo čemu u istoriji bio prvi, a sada je to i u vaterpolu. Stvorili su nam još veću obavezu da o njima dobro brinemo i vodimo računa, ne bi li ti mladi šampioni ponovo postizali najbolje rezultate. Kragujevac je sportski grad i ima lepih rezultata iza sebe, a vaterpolo nas je podigao u sam šampionski vrh – rekao je Dašić.

Bojan Ilić, direktor Sportskog privrednog društva Radnički, čiji je i vaterpolo tim deo, dodao je da je ovo veliki podstrek za sve u ovoj organizaciji i da je pokazatelj da ovaj pionirski poduhvat odlično funkcioniše.

– Ovo je najveći trofej i najjača liga u kojoj se bilo koji klub u SPD Radnički takmiči. Sa moje pozicije je bitno da smo ovaj novi koncept formiranja i dejstvovanja klubova prvi vinuli u visine i on posle par godina daje trofeje. I u drugim sportovima ostvarujemo dobre rezultate, ali je vaterpolo u ovom trenutku naša perjanica. Sve je to na zdravim organizacionim i finansijskim osnovama. Momci iz VK Radnički imaju izuzetan potencijal u omladinskom kadru i jedni su od retkih u Srbiji koji rade na ovako dobar način. Radnički je proneo ime grada i Šumadije toliko daleko, da smo odlučili da formiramo i ženski tim, što je još jedna sjajna vest za sve Kragujevčane – kazao je Ilić.

Direktor Vaterpolo kluba Radnički, Jugoslav Vasović, istakao je da je po vrednosti ovo drugi trofej u klupskom sportu, odmah iza Lige šampiona.

– Jadranska liga je izuzetno jaka, sa čak šest bivših šampiona Evrope. Sada su nam obaveze mnogo veće, treba braniti osvojenu titulu, što je uvek teže, a konkurencija je izuzetna. Srbija je napravila fantastičan skok u klupskom vaterpolu, što je velika stvar za sve koji se bavimo ovim sportom. Imamo ozbiljnu podršku države i fantastičnu saradnju sa Gradom koja nema razloga da se ne nastavi i ne poboljša. Iskoristio bih priliku da se zahvalim svima, posebno predsedniku države, Aleksandru Vučiću, Vaterpolo savezu Srbije i Gradu Kragujevcu, jer smo imali ogromnu finansijsku pomoć u poslednje dve i po godine. To je neka politika koja je nama pomogla, a evo i Zvezda se domogla polufinala Kupa Evrope. Najvažnije da smo pokazali da to nije bilo uzaludno i nadam se da će se taj trend nastaviti na obostrano zadovoljstvo – rekao je Vasović.

Trener Radničkog, Uroš Stevanović, ponovo je pokazao o kakvom je stručnjaku reč i još jednom osvojio pehar, u konkurenciji ekipa kojima su davane znatno veće šanse za trofej.

– Uspeh je fantastičan, u to nema nikakve sumnje. Odjeknuo je u celom svetu, ne samo u Srbiji i regionu. Dobili smo veliki broj čestitki od najeminentnijih ljudi u ovom našem sportu. Možda jesmo bili autsajderi u javnosti, ali ostali učesnici na turniru su nas izuzetno respektovali i cenili. Iz razgovora sa trenerima Mladosti i Juga znam da ih sigurno nismo iznenadili, niti su oni olako shvatili utakmice sa nama. Bili su svesni koliko možemo. Dobiti u dva dana Mladost i Jug, koji su uz Pro Reko i Partizan najtrofejniji klubovi u svetskom vaterpolu, svakako je fantastičan uspeh. Očekuje nas borba za titulu, u kojoj smo glavni favoriti. To sada posle Regionalne lige ne možemo da izbegnemo, niti smo želeli da bežimo od te uloge

Ekipu je u bazenu na pravi način predvodio kapiten Filip Janković, koji je finalnu pobedu nad Jugom (14:12) začinio sa tri gola, dok je u polufinalu dva puta bio precizan u penal seriji protiv Mladosti (14:13).

– Malo su se slegli utisci i uspeh je ogroman. Na pravi način smo prezentovali srpski vaterpolo i pre svega grad Kragujevac i naš klub. Iskreno, jesmo očekivali ovaj uspeh. Otišli smo u Zagreb po zlato i ceo klub je verovao u to. Mislim da smo posle Solnoka, gde smo ispali u gustom dvomeču sa jako kvalitetnim rivalom, shvatili da možemo da igramo sa najjačim ekipama. Ove godine nam je glavni cilj domaća titula i ništa se nije promenilo. Pokušaćemo svim silama da osvojimo i taj trofej, a već sutra nas očekuje duel sa Partizanom – zaključio je Janković.