Najnovije vesti
 1. Crnogorski centar Murišić novo pojačanje Radničkog
 2. Bek Srbije Drašović iz Novog Beograda u Radnički
 3. Srbija u Kragujevcu započela pripreme za Olimpijske igre
 4. Prvi golman Srbije u Radničkom
 5. „Bomba“ u Kragujevcu, Rašović se vraća na mesto uspeha

Bazen

VK Radnički je smešten u jednom od najlepših i najmodernijih srpskih zatvorenih bazena, u kompleksu bazena Sportskog privrednog društva „Radnički“ u Kragujevcu.

Bazen se nalazi na jednoj od najlepših lokacija u Kragujevcu, u blizini Spomen-parka Šumarice i Velikog parka, a sa druge strane i nedaleko od Centra grada.

Objekat je izgrađen u skladu sa najsavremenijim arhitektonskim rešenjima i svim FINA standardima za međunarodna takmičenja u plivanju i vaterpolu. Prostire se na oko 5.600 kvadrata i u njemu se nalazi bazen dimenzija 50×25 metara sa tribinama kapaciteta od 390 sedišta, restoran, teretana, svlačionice i kancelarijski deo u kom su i smeštene klupske prostorije Radničkog.

Reč je o objektu koji svojim prostornim rešenjem, položajem i dimenzijama ide u korak sa osnovnim principima arhitekture, u njemu je stopljena umetnost gradnje, dizajniranja i vizionarskog projektovanja grada koji ulazi u sferu urbanog, sofisticiranog, praktičnog i modernog življenja. Bazen se može istaći kako funkcionalnom tako i estetskom dimenzijom.

U sklopu kompleksa bazena SPD „Radnički“ nalazi se i tri bazena na otvorenom – olimpijski, bazen za neplivače i bazen sa visinske skokove u vodu, na ukupnoj površini od 35.000 metara kvadratnih, a tu je i sportska hala pogodna za košarku, odbojku i slične sportove, kao i Centar za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom „Iskra“.

Bazeni SPD „Radnički“ se graniče sa Gradskim stadionom sa atletskom stazom, a nedaleko je i savremena trim staza za trčanje, koja prolazi kroz Spomen-park Šumarice, jedno od omiljenih mesta okupljanja Kragujevčana.

Po svemu navedenom, kompleks bazena SPD „Radnički“ je idealan za sve vrste priprema gotovo svih sportova i sve češće se u njemu okupljaju najbolji sportisti iz zemlje i inostranstva.

Gosti Radničkog i Kragujevca na ovom bazenu bile su mnogobrojne vaterpolo reprezentacije, poput Srbije, Amerike, Australije, Mađarske, Italije, Hrvatske, Crne Gore, Rusije, Nemačke…

Takođe, gotovo svi najbolji svetski klubovi gostovali su na kragujevačkom bazenu, što na pripremama, što u zvaničnim utakmicama, a neki od njih su: Pro reko, Breša, Posilip, Florencija (Italija), Solnog, Eger, Ferencvaroš (Mađarska), Jug, Primorje, Mladost (Hrvatska), Barseloneta, Sabadelj (Španija), Olimpijakos, Panatinaikos, Vuljagmeni (Grčka), Špandau, Hanover (Nemačka), Galatasaraj, Enka, Fenerbahče (Turska)…

BAZEN SPD „RADNIČKI“ IZGRAĐEN JE KRAJEM 2011. GODINE, U SKLADU SA NAJSAVREMENIJIM ARHITEKTONSKIM REŠENJIMA

KLJUČNE ČINJENICE O BAZENU

 • Datum otvaranja zatvorenog bazena je 18. decembar 2011. godine
 • Kompleks zatvorenog bazena prostire se na površini od 5.600 metara kvadratnih
 • Kapacitet tribina je 390 sedišta, a tokom najvažnijih utakmica postavljaju se montažne tribine i VIP lože oko bazena, pa je na pojedinim utakmicama bilo i više od 1.000 gledalaca
 • Bazen je u skladu sa svim FINA standardima za međunarodna takmičenja u plivanju i vaterpolu
 • Zatvoreni bazen smešten je u najlepšem delu grada
 • U kompleksu SPD „Radnički“ nalaze se i tri otvorena bazena, sportska hala i Centar za sport i rehabilitaciju OSI
 • Radnički i Kragujevac su na ovom bazenu ugostili više od 20 vaterpolo reprezentacija, oko 80 klubova, ali i veliki broj plivača i ostalih sportista
 • Bazen je pokriven Wi-Fi internetom